Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Vjera najvece bogatstvo 860x450 cŠto je obraćenje ili preobrazba na što nas Crkva stalno poziva? Nalazimo se u korizmenom vremenu kada je poželjno obraćenje vjernika kršćanske vjere. Gospa nas već 40 godina neprestano poziva na obraćenje u Međugorju. Izgleda da je obraćenje u kršćanskoj vjeri najzahtjevniji proces za nas vjernike i nije dovoljno samo biti kršten, pričešćen i krizman.  Također nisu dovoljne ispovjedi ili primanje drugih sakramenata.

Nije samo dovoljno ići čak svakodnevno na svetu misu, davanje milostinje ili pomagati potrebite. VAŽNO JE UNUTARNJE OBRAĆENJE.

Sv.Pavao (Savao) se obratio idući na konju kada je privodio kršćane za putu prema Damasku. U obliku jake svjetlosti Isus mu se ukazao i progovorio: ”Savle, zašto me progoniš? ”. Od tada je Savao doživio obraćenje i postaje Pavao, a kasnije najveći promicatelj radosne vijesti.

Isus se preobrazio na brdu Tabor uz prisustvu trojice učenika: Petra, Ivana i Jakova. Oni su bili svjedoci kada je odijelo postalo potpuno bijelo i sjajno. I brojni sveci su doživjeli obraćenje. Isus je rekao jednom bogatom mladiću da rasproda svoje bogatstvo i podjeli siromasima te pođe za mnom. Odreci se sebe i pođi za mnom –rekao je Isus, a svakom od nas to je pravo obraćenje.

Da bi se obratili ne trebamo završiti fakultet ili neki tečaj. Obraćenje je dar Duha Svetoga i za to se treba moliti, postiti i iskreno ispovjediti, pokajati i činiti pokoru. Gospa nas poziva na obraćenje, ali nam ne daje recept za njega. Mislim da je to tajna vjere.

Pojedini vjernici na duhovnim seminarima ili skupovima svjedoče vjeru nakon obraćenja u svom životu, a često je to poslije neke bolesti.

Kako vidimo, za obraćenje osobe nužni su neki preduvjeti koji nam se trebaju dogoditi u životu, a životopisi pojedinih svetaca nam mogu o tome posvjedočiti. Kao što kukci ili insekti u svom razvoju imaju preobrazbu od jaja, imaga ili ličinke do kukuljice i na kraju u odrasli oblik izgleda da i čovjek mora proći slične etape u svom životu da bi se obratio ili doživio preobrazbu. Obraćenje je vrlo složen proces u našem životu i za to nam treba molitva i post.

Možeš svakodnevno ići na svetu misu, činiti milosrđe i dobra djela i ne činiti grijehe, ali to još uvijek nije dovoljno za obraćenje. Možeš steći određeno znanje, ali za obraćenje to nije put. Da bi se obratili ili doživjeli obrat u ovoj Korizmi treba znati koji put odabrati. Kao što je Isus rekao: „Sve rasprodaj, podjeli siromasima i pođi za mnom“. To je zahtjevno i jako teško. Tko bi u današnjem vremenu takvo nešto učinio za obraćenje? Svakodnevno bi trebali duhovno rasti i biti sa Bogom i činiti što nam vjera nalaže.