Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

covid 19 5073811 1920 1600x1000Evo nas nakon godinu dana u vinogradu i voćnjaku kod Radiškog doma i ugledasmo Boleka na rezidbi a Loleka na skidanju rozgve-lozine i odnošenja grana. Naravno, razmak je postojan, jer je Lolek je u 2020.godini prebolio korona virus. Nakon završenog reda Lolek je uzeo kist i, dakako, započeo slikanje na platnu. Motiv je vinograd i maslinik. Netom malo kasnije pristiže njegov nekadašnji radni kolega Vice te pomoću “magičnog“ spreja po svom prijatelju Loleku raspršio nekakav plin. Odmah se stvori dimna zavjesa i očuh Lolekovo kašljucanje, a ubrzo i ja osjetih taj miris. Prisjetim se nekada služenja vojnog roka i povika starješine: „Atomsko sklonište i dimne zavjese…“. Morali smo zbog dima polegnuti na zemlju dok se dim ne raziđe. Čuo sam Vicin glas kako kaže da je sprej njegov i bratov izum i da je djelotvoran protiv korona virusa. Kad se dim razgalio primijetih međusobno naguravanje između Loleka i Vice, nedugo zatim ugledah Vicu kako sa šmrkom vode prska Loleka , tada se prolomio glasan smijeh. Šta nas snađe braćo mila kod Radiškog doma.

Jučer sam kod Loleka orezivao voćke te se prije rada uz jutarnju kavu sastao i kućni stručni kolegij. Gazdarica Lolekovica veli da bi šipke starosti od 30 godina i više trebalo samo prorjeđivati, a ne skraćivati jer starijem sinu trebaju plodovi. Nadodaje da je bole noge i ruke, pa ne može ništa pomoći. 3 sata kasnije otišla je sa kćerkom na brdo ukazanja u Međugorje. Na to mi njezina nevjesta reče da mi ovdje imamo brdo Butorovica i da je mogla otići umjesto u Međugorje na to brdo.

Ja sam šipke prorijedio tako što je Lolek sa motornom pilom prorijedio izrođene polusuhe grane, a ostavljajući mlađe grane od vodopija. Za trešnju sorte kasni hruš visine od 4 metra predložio sam da se pomladi odnosno skrati na visinu od 1.5 metar, ali Lolekovica veli da je treba otpiliti pri zemlji jer se plodovi crvaju (uzročnik trešnjina muha). Dodao sam da trešnju nije napao svrdlaš i da je ne treba potpuno odstraniti. Mlađi sin zaključio je da je dobro što su je otpilili, jer tako majka kaže.

Izgleda da Lolek mora u buduće tražiti nove članove kućnog stručnog kolegija, a za to će biti prilika kod sadnje krumpira.