Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

pKWFbGxC the future of men 1105648 TwoByOne 475 316 85 s c1Ljudi će u budućnosti živjeti duže, imat će tijelo i mozak svjež kao u mladosti, tvrde genetičari. Genetska terapija mogla bi biti ključ za duži život, i to ne samo u mlađem tijelu, već i s pomlađenim umom.

Znanstvenici s Harvarda započeli su preliminarne eksperimente na psima rase bigl i tvrde da mogu učiniti životinje mlađima dodajući nova DNK "uputstva" u njihove ćelije.

Oni vjeruju da će taj proces biti primjenjiv i na ljude, prenose znanstveni časopisi.

Genetičari zasnivaju svoja istraživanja na ranijim radovima koji su pokazali da "ugrađivanje" gena na jednostavnim organizmima poput crva i muha može udvostručiti trajanje njihovog života.

Neka starija istraživanja pokazala su da davanje transfuzije krvi mlađih miševa starijim glodavcima može vratiti neke biomarkere na mlađi stupanj.

"Već smo proveli brojne testove na miševima, sada vršimo neke na psima, a zatim krećemo na ljude", potvrđuje genetičar George Church.

On najavljuje da će se i sam javiti za testiranja ako budu sigurna.

Znanstvenici poručuju da je cilj testova da čovjek u budućnosti "ima tijelo i um dvadesetdvogodišnjaka, a iskustvo čovjeka starog 130 godina".