Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
51a80547625761c522c38262fec4cffc MNeki ljudi imaju strast i zadovoljstvo skupljati određene predmete.
To je hobi koji ih ispunjava i pričinjava im užitak i razonodu, uporni su i do kraja predani toj razbibrizi.
 
Skupljaju se različite stvari i tu nema pravila, a po nekim istraživanjima, kolekcionari najviše traže poštanske marke, stripove, ploče, značke, automobile, novčanice, razglednice, posebne igraće karte, salvete, antikvitete... No, puno je i drugih predmeta koji privlače njihovu pozornost, primjerice, lutke, plišane životinje, medalje, žlice, kamenje, tramvajske karte, lepeze, perike, cipele, zmajevi, posude za kekse, kanarinci, šeširi, plinske maske, štapovi za hodanje, kirurška kliješta... U tome ima i čudnih pojava i strastvenika koje privlače zubi, lubanje, kosti...
Jedna ruska grofica skupljala je noćne posude koje su pripadale bogatim i poznatim osobama, jedan japanski političar imao je kolekciju od 5000 pasa, jedan bogati kolekcionar prikupio je tisuće buha, čuvao ih u čistom alkoholu i na bočicama napisao gdje i na kojem čovjeku ili životinji ih je pronašao, dok je jedan odvjetnik iz SAD-a stekao kolekciju od oko 200.000 čavala koji su se koristili na željezničkim prugama. Međutim, kolekcionarstvo je jako staro, odavno se skupljaju i pažljivo čuvaju stare knjige i rukopisi, a mnogi grčki i rimski aristokrati imali su strast i ljubav prema skupljanju umjetnina.
Viktor Grbavac, ravnatelj Dječjeg vrtića u Ljubuškom, strastveni je kolekcionar. Njegova kolekcionarska ljubav su novčanice. Ona traje već 20-ak godina, od dječačkih dana. Počelo je kad mu je kum iz Ploča darovao desetak novčanica. One su ga privukle i postupno se predao kolekcionarskoj strasti prikupljanja koja traje i danas. Ne zna koliko ih točno ima, nekoliko stotina, nije ih brojao. Kolekcija sadrži primjerke iz država sa svih kontinenata, najstariji je jedan austrijski gulden iz 1858. godine, a posjeduje i kožni novčanik iz toga vremena. Kaže da se prikupljanje nekad i sad uvelike razlikuje. - Prije je to bilo puno teže, pronalazilo se i skupljalo preko različitih sajmova, zamjenama preko oglasnika i na druge načine.
Danas, kada postoji internet, postoje i registrirani skupljači koji mijenjaju novčanice. Prostor bivše Jugoslavije je zanimljiv za svjetske kolekcionare s obzirom na to da je ta država izdala oko 98 papirnatih novčanica, a zanimljive su i novčanice iz NDH i iz Kraljevine Jugoslavije.
 
Hobi od djetinjstva
 
Trebamo znati da je svijet velik, da ima puno kolekcionara koji skupljaju novac, a s ovih naših prostora ga je puno lakše naći. Onda se kolekcionar mijenja s drugima iz svijeta i tako se stvara mreža - objašnjava kolekcionarske relacije i poslove Viktor Grbavac. Svoju kolekciju je nedavno pokazao javnosti na izložbi u povodu Dana općine Ljubuški. Tek tada se vidjelo o kojem opsegu i veličini se radi. Moglo se vidjeti više od 300 novčanica iz država sa svih kontinenata, među kojima je najstarija bila jedan austrijski gulden iz 1858. godine, a i bio je i kožni novčanik iz toga vremena. Predstavljeno je 198 novčanica iz 198 zemalja svijeta, a preostali dio su novčanice iz povijesnog razdoblja od 100 godina, od 1900. do 2000. godine, s područja BiH i Hrvatske, Kraljevine SHS, Kraljevine Jugoslavije, NDH, SFR Jugoslavije, zatim novčanice iz nedavnog rata - hrvatski dinar, bh. dinar, njemačka marka te sadašnje - hrvatska kuna i konvertibilna marka.
- Novčanice se drže u albumima predviđenima za papirnati novac. To su plastificirani albumi i novčanice su vidljive s obje strane. Nastavljat ću i dalje skupljati i obogaćivati kolekciju, a kad je riječ o papirnatom novcu, tu ima zanimljivih tema za izložbu. Očekujem da ćemo pripremiti još nešto zanimljivije, možda samo iz država s ovih prostora ili izložbe novčanica svjetskih vladara, izložbe novčanica diktatora i drugo - kaže Viktor Grbavac
Idi na vrh
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com