Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

svj danvodeVoda je daleko najbogatija komponenta svih živih organizama i ima fundamentalan značaj u održavanju kako strukture, tako i funkcije svih tkiva, odnosno stanica kao osnovnih jedinica živih bića. Neunošenje vode dovodi mnogo brže do smrti nego neunošenje hrane. U slučaju neunošenja vode dolazi do smrti već poslije nekoliko dana, s obzirom da organizam izgubi 10 do 20% cjelokupnog volumena svoje tekućine.

I Europska povelja o vodi naglašava kako bez vode nema života, da je dragocjeno dobro, prijeko potrebno u svakoj ljudskoj djelatnosti i da njezini resursi nisu neiscrpni.

Povelja upozorava i na to da mijenjati kvalitetu vode znači ugrožavati život čovjeka i ostalih živih bića koja ovise o vodi, te kako je voda zajedničko nasljedstvo i njezinu vrijednost moraju svi poznavati, ali i da je zadatak svakoga da vodu racionalno koristi.

"Upravljanje vodnim resursima mora se ponajprije obavljati u sklopu sliva, a ne unutar upravnih i političkih granica. Voda ne zna granice. To je jedan, zajednički izvor, koji traži međunarodnu suradnju", navodi se u Europskoj povelji o vodi.

Obilježavanje Svjetskog dana voda u BiH započelo je 1995. godine, a otad se raznim aktivnostima ukazuje na važnost zaštite rijeke i vode te sprječavanja njihovog uništavanja.

Među ostalim sadržajima obilježavanja toga dana je i simbolična akcija čišćenja obala Bregave kojom će  predstavnici organizacija civilnog društva i učenici srednjih škola u Stocu poslati poruku o važnosti jedinstva i rada u zajednici, u svrhu očuvanja kulturnog i prirodnog bogatstva toga grada.

Svjetski dan voda obilježava se 22. ožujka pod relevantnim sloganom kojim se želi naglasiti jedan od brojnih aspekata važnosti voda.a

 

Dodaj komentar

Radišići Portal nije odgovoran za sadržaj komentara i zadržava pravo brisanja onih koje smatra neprimjerenima!


Sigurnosni kod
Osvježi

Idi na vrh
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com