Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

32525858 10214762516273021 3861561858397831168 nJavna prezentacija i rasprava o projektu revitalizacije graditeljske cjeline „Stari grad Ljubuški“ održana je u Gradskoj vijećnici Ljubuški, u cilju upoznavanja i približavanja lokalnog stanovništva s planom budućih aktivnosti na arheološkim istraživanjima. Bila je to prigoda da zainteresirani Ljubušaci saznaju podrobnije informacije i o izradi glavne projektne dokumentacije te o planiranoj obnovi tvrđave hercega Stjepana.

 

Trenutno stanje

 

Ferhad Mulabegović, arhitekt studija za projektiranje i konzulting URBING i odgovorna osoba za idejni projekt tehničke dokumentacije tvrđave hercega Stjepana kazao je kako kulturno naslijeđe, pored nekog sustavnog rada, traži od nas jedan pristup, koji nije kratkoročnog karaktera.

Spomenuo je nekoliko povijesnih podataka vezanih za Ljubuški, osvrnuvši se posebno na trenutno stanje tvrđave hercega Stjepana.

„U ovaj posao upustili smo se u suradnji s Općinom Ljubuški te smo po prvi put napravili jednu digitalnu snimku. To predstavlja platformu, odnosno osnovu po kojoj bi se, na neki način, sve trebalo razvijati“, rekao je Mulabegović. Dodao je kako današnje stanje na objektu odražava stanje narušenosti kao posljedica, prvenstveno, zemljotresa 60-ih godina prošlog stoljeća.

Kroz izlaganje, Mulabegović je pojasnio nazočnima kako su sva oštećenja detaljno analizirana te je pokazao 3D modele kako bi tvrđava trebala izgledati u novom ruhu.

 

Novčana sredstva

 

 

Naime, u pitanju je obiman posao, a kako je tijekom rasprave naglasio arheolog Mirko Rašić, ono što se trenutno može obećati je korištenje tehničke dokumentacije za apliciranje na natječaje iz EU fondova, kako bi se osigurala prijeko potrebna novčana sredstva.

„Pozitivno je to što s ovom tehničkom dokumentacijom imamo mogućnost kontinuirano ulagati u ovaj lokalitet, sukladno vlastitim financijskim kapacitetima i afinitetima. U planu je, prije svega, obnova tvrđave, no to nas ne ograničava da u bilo kojoj fazi aktiviramo i podgrađe uz prethodnu suglasnost vlasnika tamošnjih parcela“, objasnio je Rašić.

Iz Općine Ljubuški naglašavaju da će obnova, zaštita i stavljanje ovog nacionalnog spomenika u funkciju značiti i ubrzan razvoj cijele općine.

Dodaj komentar

Radišići Portal nije odgovoran za sadržaj komentara i zadržava pravo brisanja onih koje smatra neprimjerenima!


Sigurnosni kod
Osvježi

Idi na vrh
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com