Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

9b4a9663062249ef41bcb356accaec91 MNa širem području Općine Ljubuški, u razdoblju od 10. 3. do 1. 4. 2018. godine provodi se treća (3 od 6) kampanja projekta pod nazivom „Soldiers, Veterans and Civilians in the Hinterland of a Roman Colony. Research on the Ancient Cultural and Social Landscape of the Region of Ljubuski (Bosnia and Herzegovina) with the Use of Non-Invasive Methods of Archaeological Prospection”. Vojnici, veterani i civili u zaleđu rimske kolonije – Istraživanje antičkog kulturnog i društvenog krajolika na širem području Ljubuškog sa upotrebom nedestruktivnih metoda arheološkog istraživanja.

Tijekom dosadašnje provedbe projekta, uz pomoć nedestruktivnih metoda arheološkog istraživanja (one koje ne zahtjevaju iskopavanje) na lokalitetu Gračine, poznatijem pod nazivom Bigeste, otkriveno je novih 4000 m2 arhitketure skrivene pod zemljom. Ovakve zaključke dijelom su potvrdila i arheološka istraživanja u terenskim kampanjama Odjela za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru tijekom 2017. godine. Novo otkrivena arhitketura nedvojbeno pripada stanu Centuriona (zapovjednika centurije), a nastavkom arheoloških istraživanja potvrdit će se i postojanje manjih vojničkih stanova. Pored lokaliteta Gračine, otkrivene su i nove antičke strukture u mjestima Teskera, Hardomilje i Radišići.

Nova geofizička istraživanja biti će provedena uz upotrebu magnetometra i mjerača električnog otpora tla na najznačajnijim lokalitetima te terenski pregled koji uključuje prikupljanje vidljivih površinskih arheoloških nalaza, dosadašnje terenske i fotodokumentacije u sustav GIS-a (Geografski informacijski sustav), odnosno bazu podataka koja će nam omogućiti daljnu analizu.

Projekt financira Poljski nacionalni znanstveni centar kroz poziv PRELUDIUM 10, a provodi se pod vodstvom Sveučilišta u Varšavi, u suradnji sa Filozofskim fakultetom u Mostaru i J. P. Parkovi Ljubuški (Općina Ljubuški). Voditelji projekta su magistri arheologije Tomascz Dziurdzik, Mirko Rašić i Tino Tomas, a u provedbi sudjelujuje doc. dr. Agnieszka Tomas, magistri Anna Mech, Pawel Janik, Karolina Juszczyk, te bachelor Michal Pisz, Wiktor Rutkowski, Magdalena Ochwat.

Stručni tim će raditi podjeljen u nekoliko grupa. Ovo priopćenje izdato je za potrebu lakše komunikacije i interakcije sa sugrađanima. S tim u svezi, molimo sve sugrađane za razumijevanje, ukoliko se članovi određene grupe izgube ili nehotice zateknu na Vašoj parceli u polju bez odobrenja, molimo da pozovete kontakt osobu odgovornu za provedbu projekta. Svakako su poželjna pitanja, prijedlozi ali i primjedbe.


Kontakt osoba: Mirko Rašić mag. arheol. 063/618-618

Napredak projekta svakodnevno možete pratiti na facebook stranici Ljubuski archaeological project.

 

Autor: Mirko Rašić

Idi na vrh
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com