Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
ospicU proteklih mjesec dana, četiri osobe zaražene su morbilima (ospicama) u Hercegovačkoneretvanskoj županiji, priopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ. ''U HNŽ-u su zabilježena četiri slučaja obolijevanja od morbila, tri slučaja u Čitluku i jedan oboljeli u Mostaru, u proteklom mjesecu. S obzirom na trend pada cijepnog obuhvata MMR cjepivom (morbili, parotitis i rubeola) u HNKŽ kao i mogućnost epidemijskog pojavljivanja ovih bolesti, na inicijativu Ministra zdravstva HNŽ u suradnji sa infektologom i epidemiologom SKB i epidemiolozima ZZJZ FBiH, ZZJZ HNŽ, razmotrena je epidemiološka situacija u HNŽ i određene su smjernice za nadzor nad morbilima'', priopćeno je iz Zavoda. Inače, kako su objansili, morbili su vrlo zarazna infektivna bolest. Lako se prenose direktnim kontaktom sa izlučevinama iz usta i nosa oboljelog, ali i preko predmeta kontaminiranih kapljicama zaražene osobe. Pošto se virus vrlo lako prenosi s čovjeka na čovjeka, zarazit će se više od 90 posto osoba koje su bile u kontaktu s bolesnikom ako nisu cijepljene ili nisu prebolovale morbile, upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo. ''Posljedica toga je da lako dolazi do pojave epidemija, ako veći broj osoba nije cijepljen. Izbjegavanje cijepljenja djece je posljedica utjecaja anticijepnih lobija i društvenih mreža koje su zasnovane na neutemeljenim činjenicama o štetnosti vakcina. Prema podacima ZZJZ HNŽ o provedbi cijepljenja u Županiji, zabilježen je negativni trend cijepljenja koji traje već četiri godine. Kao rezultat kontinuiranog pada cijepnog obuhvata, došlo je do pada kolektivnog imuniteta. Posebno je izražen pad cijepnog obuhvata MMR cjepivom u našoj županiji.
Zbog pada cijepnog obuhvata, došlo je do pojave epidemija morbila u Srbiji, Rumunjskoj, Italiji, Kosovu i Hrvatskoj sa brojnim komplikacijama i smrtnim slučajevima, priopćeno je iz Zavoda, koji ističe činjenicu važnosti podizanje cijepnog obuhvata (95 posto i više), te da roditelji trebaju biti svjesni da su oni odgovorni za eventualno obolijevanje djece izbjegavanjem obaveznog cijepljenja. Podsjetimo prof. dr. sc. Jurica Arapović, specijalist infektologije Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar ranije je za Bljesak.info rekao kako nema mjesta za paniku, ali da je važno podignuti svijest o cijepljenju. ''Moram napomenuti kako nema mjesta za paniku, iako je procijepljenost u našoj županiji, nažalost, iznimno niska protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR), posebno u općini Čitluk. Moramo biti svjesni te činjenice te očekivati je da bi se u doglednom razdoblju mogla razviti epidemija ospica i proširiti u druge dijelove Hercegovine. Bolest je jako zarazna te jedna zaražena osoba može zaraziti do 15 neimunih osoba'', rekao je Arapović, savjetujući roditelje, da svoju djecu žurno cijepe. ''Ipak, radi se o bolesti koja se spriječava cijepljenjem. Stoga, roditelji djece koji su bili u kontaktu s oboljelim od morbila (ali i one koji nisu cijepljeni, a trebala su biti), bi se žurno trebali javiti nadležnim liječnicima te cijepiti svoju djecu i ostaje nadati se da ne dobiju bolest. Znate kako to ide u školama, po tridesetero djece sjedi u razredu i virus se može vrlo lako prenijeti među djecom'', kazao je tada Arapović, dodajući kako su se nažalost obistinila njegova predviđanja te nam je došao preljev epidemije iz Srbije i RS-a. Objašnjavajući razloge smanjenja stope procijepljenosti, Arapović je rekao kako je stvar vrlo jasna; zakon se ne poštuje; počevši od roditelja koji odlučuju samoinicijativno nacijepiti djecu, pa liječnika koji takve slučajeve ne prijavljaju zdravstvenom i sanitarnom inspektoru, pa do službe koja bi trebala s veće instancekontrolirati provodi li se zakon, objašnjavajući da govori o nadležnosti županijskih i federalnog ministarstva zdravstva. ''Zakon se ne provodi i ne regulira na svim instancama. Sustav vrijednosti u državi je općenito iskrivljen i pun nepovjerenja prema politakama koje ga kreiraju i nadziru. Ovakav sustav nepovjerenja prema politikama se preljeva s roditelja na liječnike, liječnici gube kontakt s roditeljima, ali i ne posvećuju dovoljno pažnje u pojašnjavanju nedoumica i sumnje. S druge strane, roditelji su pripametni te više vjeruju internetu i neprovjerenim informacijama, a ne liječnicima. To je kulminiralo jednim ovakvim stanjem, koje može dovesti do epidemije i onda ćemo se ''o jadu zabaviti'' te nećemo imati gdje hospitalizirati osobe koje obole od visokozaraznih bolesti'', kazao je ranije Arapović.
 
 
Inormativni podaci o ospicama
 
 
Ospice, poznate kao male boginje, morbili ili desetodnevne ospice su vrlo zarazna virusna bolest.
 
Što su ospice?
 
Ospice su vrlo zarazna virusna bolest, karakterizirana osipom, kašljem, curenjem iz nosa, iritacijom očiju i visokom tjelesnom temperaturom. Najčešće se javljaju u kasnu zimu i rano proljeće.
 
Koji je uzročnik ospica?
 
Uzročnik je virus morbila.
 
Koji su simptomi ospica?
 
Nakon prosječne inkubacije od 10 do 12 dana prvo se javlja povišena tjelesna temperatura, zatim curenje iz nosa, suhi kašalj te crvenilo i suzenje očiju. Također, pojavljuju se Koplikove pjege (sitna bijela zrnca) na sluznici usne šupljine s unutrašnje strane obraza. Nakon par dana javlja se specifičan osip po koži, najprije iza ušiju i po licu, koji se postupno širi od glave, preko trupa do ekstremiteta. Od zaražavanja do pojave osipa prođe najčešće 14 dana (od 7 do 21 dan). Osip traje 4-5 dana, a potom izblijedi, navodi se na stranicama Zavoda za javno zdravstvo.
 
Kako se prenose ospice?
 
Ospice se prenose kapljičnim putem (virus se širi govorom, kašljanjem i kihanjem), odnosno izravnim kontaktom s bolesnikom tj. njegovim sekretima iz usta i nosa, ali i preko predmeta kontaminiranih kapljicama zaražene osobe. Izvor zaraze je bolesnik 4 dana prije i 4 dana nakon izbijanja osipa. Budući se virus vrlo lako prenosi s čovjeka na čovjeka, zarazit će se više od 90% osoba koje su bile u kontaktu s bolesnikom ako nisu cijepljene ili nisu preboljele ospice. Virus može preživjeti 2 sata na površinama i predmetima.
 
Tko može oboliti od ospica?
 
Od ospica mogu oboliti sve osobe koje ili nisu preboljele ospice ili nisu uspješno cijepljene dvjema dozama cjepiva (osim djece u prvih nekoliko mjeseci života rođene od majki koje su preboljele ospice). Jedna doza cjepiva pruža zaštitu u 95% cijepljenih. Može li se spriječiti obolijevanje od ospica? Da! Najučinkovitija mjera prevencije je cijepljenje! Cijepljenje protiv ospica se provodi kombiniranim cjepivom protiv ospica, zaušnjaka i rubeole

Dodaj komentar

Radišići Portal nije odgovoran za sadržaj komentara i zadržava pravo brisanja onih koje smatra neprimjerenima!


Sigurnosni kod
Osvježi

Idi na vrh
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com