Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

00c8d8683b0423f82006b79379fc8342 MPregovori su trajali 45 dana, dodala je, i  u tom periodu su održana tri sastanka između Vlade i sindikata. Liječnici Hercegovačko neretvanske županije će u srijedu stupiti u generalni štrajk tijekom kojeg će biti liječeni samo hitni medicinski slučajevi. Razlog stupanja u štrajk je činjenica da nije postignut dogovor o novom kolektivnom ugovoru između Vlade HNŽ-a i Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ-a. Štrajk će prestati tek s potpisivanjem novog kolektivnog ugovora liječnika HNŽ-a.

„Pregovori za naš kolektivni ugovor i službeno su propali. Naime, prije dva mjeseca smo zamoljeni da pričekamo određeni vremenski period kako bi se okončali, kako je tada rečeno, uspješni pregovori s druga dva sindikata medicinskih djelatnika, te kako bi se onda jednostavnije krenulo u pregovore s nama. Mi smo to ispoštovali, ali su spomenuti pregovori propali. Nakon tri generalna štrajka i niza štrajkova upozorenja pregovori su propali“, izjavila je Kristina Bevanda, predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ-a.

Pregovori su trajali 45 dana, dodala je, i  u tom periodu su održana tri sastanka između Vlade i sindikata. To su, veli, više bili razgovori uz kavu, a manje pravo pregovaranje.

„Cijelo vrijeme su nam se isporučivale ponude po principu 'uzmi ili ostavi' te se tražilo samo naše očitovanje o ponudama. Sa strane Vlade HNŽ na sastancima se pojavljivalo svega 3-4 predstavnika, a na današnjem, finalnom sastanku pojavio se samo ministar zdravstva dr. Goran Opsenica. On je bio i jedni predstavnik Vlade koji je u kontinuitetu dolazio na sastanke“, istaknula je Bevanda.

Vlada HNŽ je bila predvidjela i da se danas parafira ugovor, no na sastanak nije došao onaj koji trebao staviti potpis na ugovor – premijer Nevenko Herceg.

„Time je Vlada HNŽ pokazala stupanj zainteresiranosti za sadašnji kolaps zdravstva u županiji. K tomu, u javnost su izlazili i s informacijama o tijeku pregovora, iako je bilo dogovoreno suprotno. Također, optuživali su nas i da radimo za neke politike. No, naš san nije da budemo ministri i premijeri te se gospoda ne mora bojati za svoje fotelje. Mi želimo samo biti plaćeni kao i naše kolege u drugim dijelovima zemlje, te sukladno našim kvalifikacijama i odgovornostima“, rekla je Bevanda.

Marina Berberović, članica sindikata, izjavila je kako su liječnici tražili povećanje satnice sa 2 KM na 2,60 KM, no Vlada je ponudili povećanje na 2,30 KM i liječnici su to prihvatili.

„Tražili smo da se naš koeficijent uveća za 1,20 za sve liječnike. Time bi se prepoznala naša odgovornost prema poslu koji obavljamo i od toga nećemo odustati. Odustali smo od svih dodataka na plaću. Vlada nam je ponudila uvećanje plaće od 30 posto, a mi smo odustali od drugih zahtjeva. Iz toga je vidljivo da nam je potrebno još jako malo da dođemo do novog kolektivnog ugovora“, rekla je Berberović.

Bevanda je, pak, pozvala Vladu HNŽ da otkrije za koga to liječnici rade, a pitaju ih i gdje su tobožnji neredi koje liječnici navodno izazivaju.

„Vlada je najodgovornija za težak položaj svojih policajaca, prosvjetnih djelatnika i liječnika. Mi ne tražimo ništa što drugi nemaju. Nikada, pa ni sada nismo prvi se obraćali medijima. No, zbog toga što su sve druge mogućnosti iscrpljene mi moramo stupiti u četvrti generalni štrajk u posljednjih pola godine. Odgovorne molimo da u ovom malo vremena što imamo do srijede preispitaju svoju odluku. Mi ćemo danas poslati svoj konačni prijedlog novog kolektivnog ugovora i tražimo da se on stavi na dnevni red sjednice Vlade HNŽ. Ako ne bude dogovora, u srijedu kreće štrajk i priključit će nam se kolege iz Tuzle i svi drugi liječnici iz FBIH. Rukovodstvo SKB-a Mostar nam daje podršku u ovim štrajkovima“, istaknula je Bevanda.

Dok je trajala konferencija za medije sindikata liječnika i stomatologa, Vlada HNŽ je objavila priopćenje za javnost u kojem stoji kako financijske mogućnosti zdravstvenog sustava u HNŽ ne mogu podnijeti dodatnih 50 milijuna KM koliko, tvrdi Vlada, iznose zahtjevi sindikata.

„Stoga je Pregovarački tim ponudio prijedlog Kolektivnog ugovora u kojem se satnica s dosadašnjih 2,00 KM povećava na 2,30 KM, a koeficijenti za 0,60 KM linearno za zanimanja liječnika medicine i stomatologije. Sukladno tomu, povećanje osnovne plaće za liječnika specijalistu iznosilo bi 31% tako da bi ona porasla za 415 KM. Budući da na osnovnu plaću idu i povećanja temeljem minulog rada, dežurstva, znanstvenog stupnja, pripravnosti, kao i za posebne uvjete rada koji se povećavaju povećavanjem satnice, plaća za liječnika specijalistu, koji ima uvećanu plaću temeljem rečenog, porasla bi za ukupno 705 KM“, priopćeno je iz Vlade HNŽ.

Idi na vrh
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com