Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

a8adb470c93c2503e04021beed5ae939 MNovi Zakon o Mirovinskom sustavu u FBiH stupio je na snagu početkom godine, a njegov cilj je primarno poboljšati status umirovljenika i to najprije kroz povećanje minimalnih mirovina, piše Večernji list BiH.Ovih dana, makroekonomski analitičari Faruk Hadžić i Dino Hadžialić iznijeli su svoj prijedlog uređenja mirovinskog sustava jer smatraju da će on za razliku od postojećih dati bolje rezultate.

Stručnjaci su uzeli podatke za FBiH, iz ožujka 2018. godine, a odnose se na iznose mirovina, kao i broj umirovljenika.

Ispunjeni uvjeti

U FBiH trenutačno je oko 260.000 onih koji imaju primanja u visini minimalne ili ispod minimalne mirovine od 326 KM. To je 63,40% ukupnog broja umirovljenika. Ako taj broj povećamo na mirovinu od 434 KM, onda dobijemo 80,50% od ukupnog broja umirovljenika, tvrde.

Značajan problem u FBiH predstavlja činjenica da trenutačno postoji 118.637 “umirovljenika” koji nemaju nikakva primanja, nemaju dovoljno staža, a imaju ispunjene uvjete za dobnu mirovinu, tj. stariji su od 65 godina.

Ako želimo biti i socijalna država trebali bismo, također, razmišljati i o ovoj kategoriji stanovništva te im osigurati bar neka minimalna primanja, za što je neophodna cjelokupna reforma radnog zakonodavstva i mirovinskog sustava, slažu se stručnjaci.

Njihov prijedlog ide u smjeru da se uvede zagarantirana početna minimalna mirovina za sve umirovljenike, kako za one koji ispune uvjete za mirovinu, tako i za one koji nisu ispunili uvjete, ali su napunili 65 godina života. Za one osobe koje imaju ispunjene uvjete za mirovinu, uz početne, obračun bi bio da se na svakih 10 KM bruto plaće dodaje 0,01 KM mirovine za obračun. Prema njihovoj računici, ukupno bi mjesečno trebalo izdvojiti 228 mil. KM.

Trenutačno se mjesečno isplaćuje oko 156 mil. KM, tako da nas to dovodi do “minusa” od oko 71 mil. KM. Na godišnjoj razini, taj iznos bi iznosio oko 840 mil. KM. Na ovaj način došlo bi do rasta minimalnih mirovina, dok bi visoke mirovine ostale iste. Prosječna mirovina podigla bi se s 383,85 KM, koliko sada iznosi, na razinu od 501,48 KM, što predstavlja rast od 30,64%, tvrde.

Ističu da je u 2019. potrebno započeti reformu radnog zakonodavstva kako bi se poslodavci rasteretili financijskih obveza, ali i kako bi u sustav ušli oni koji rade u sivoj zoni, a od 2020. treba u potpunosti prijeći na trezorski sustav uplate doprinosa i isplate mirovina.

Završetak otplate duga

Time bi proračun došao do novih prihoda, po osnovi uplate doprinosa, te u srpnju 2019. završava otplata duga MMF-u prema stand-by aranžmanima, koja znatno opterećuje proračune u BiH, a otplata prema EFF aranžmanu počinje tek 2021., tako da, što se tiče ove institucije, imat ćemo oslobođena znatna financijska sredstva u proračunu, koja se mogu iskoristiti za pokriće kratkoročnih financijskih minusa. Kada je ova problematika u pitanju, uz odgovarajuću pripremu, može se zatražiti, kako stručna tako i financijska pomoć Svjetske banke jer bi se na ovaj način riješio veliki socioekonomski problem, slažu se makroekonomski stručnjaci, vezano za poboljšanje mirovinskog sustava u FBiH.

PayPal Donations

Enter Amount

Radišići Portal

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com