Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

vrsikanjeZbog prevelike vlage i natprosječnih proljetnih temperatura koje su izazvale prebujnu vegetaciju na nasadima vinograda prebujni čokoti su podložniji bolestima peronospore i pepelnice u ovom periodu, a pogotovo ako se radi o mladom vinogradu sa bujnim sortama, pa je nužno provesti mjeru zelene rezidbe ili pljevidbe. To je vršikanje ili povijanje mladara po gornjoj žici sa ciljem umanjenja bujnosti na korist grozdova vinove loze.

 

Međutim, kada vršikati?

 

Prema istraživanju, stručnjaci smatraju da je potrebno što kasnije vršikati ili negdje pred šarak vinove loze, a ako već moraju ranije da to čine postepeno (od vrha mladice) i to u 2-3 navrata, kako bi što dulje na čokotu ostala zdrava zelena lisna masa u kojoj se stvara šećer i druge tvari te se kasnije transportira u bobice grozda.

Vršikanjem ili povijanjem će se opet izazvati tjeranje zaperaka koje je kasnije potrebno pincirati i od njih ostaviti dva lista koja će zamijeniti prave listove, uz potrebnu zaštitu od bolesti. Neke sorte poput blatine bolje podnose povijanje, za razliku od žilavke kod koje pri povijanju dolazi do loma mladice, te je bolje takvu pincirati.

 

 

 

 

mr.sc. Branko Rogić / Radišići Port@l

Dodaj komentar

Radišići Portal nije odgovoran za sadržaj komentara i zadržava pravo brisanja onih koje smatra neprimjerenima!


Sigurnosni kod
Osvježi

Idi na vrh
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com