Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

depositphotos 157043704 xl 2015 880x495Gdje se danas vinogradarstvo i vinarstvo Hercegovine nalazi s obzirom na brojne probleme kojih je također bilo i u prošlosti? Danas se govori o krizi vinogradarstva i vinarstva ne samo Hercegovine nego i šire u regiji. Prošle 2020.godine djelatnik Agromediteranskog zavoda u Mostaru je za javnost dao izjavu da ako se nastavi ovakav trend da će za 20 godina Hercegovina imati samo 1000 od današnjih 3500 hektara koliko se smatra da ih ima trenutno. Nepovoljno je to što prema procjeni imamo više od 60% vinograda starijih preko 50 i više godina. Zadnja značajna sadnja se zbila u Hercegovini 2003. i 2004.godine kada su bili značajni poticaji za sadnju vinove loze.

Sigurno da je jedan od uzroka pada vinogradarsko-vinarske proizvodnje i pandemija koronavirusa kao i postojeći problemi u ovoj grani poljoprivrede.

Za Ljubuški u ovoj 2021.godini bilježimo dodjelu koncesije na 40 hektara za pojedine vinare sa područja naše općine te se nadamo da će se za razliku od prijašnjih razdoblja ozbiljnije raditi na unapređenju vinogradarstva i vinarstva kao što je to nekada bilo, unatoč svim problemima.

Jedan od razloga je i nedostatak radne snage i ono se osjeća u svim djelatnostima pa tako i u ovoj grani poljoprivrede. U skoroj budućnosti morat će se pratiti stručna ili znanstvena iskustva, odnosno  uvođenje strojnih radova ili primjena mehanizacije u vinogradarstvu kao što već odavno rade suvremene vinogradarske zemlje Zapadne Europe.

Prije nekoliko godina u Hercegovini smo imali probno strojno orezivanje vinograda, a berbu na većim površinama već obavljaju kombajni. Svakako da imamo i strojnu sadnju i očekivat je daljnju primjenu strojeva u vinogradarskoj proizvodnji.