Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

600 1517561166sigurnost hraneNedavno je u Zagrebu položen kamen temeljac za izgradnju centra sigurnosti hrane između nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar i Agronomskog fakulteta uz nazočnost gradonačelnika Bandića i ministra zdravstva Kujundžića. Investicija je to od 90 milijuna kuna-od toga 60 milijuna bespovratnih sredstava, a grad Zagreb je osigurao 30 milijun kuna. Završetak projekta je predviđen za 4 godine. Ovo je najveća investicija u sustav javnog zdravstva u posljednjih 50 godina. Ovim  projektom znat će se kakvoća hrvatske hrane i iz kojeg djela hrvatske dolazi hrana-podrijetlo i ispravnost hrane na pesticide.

Prema riječima ministra Kujundžića, u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina udvostručio se broj oboljelih osoba od karcinoma. Jedan od čimbenika su i toksini i kancerogene tvari koje se unose hranom i pićem. Ovaj budući centar će omogućiti bolji uvid u kakvoću  i zdravstvenu ispravnost hrane. Osim toga, Hrvatska će moći  mapirati proizvodna područja, a odnosi se na medare i uljare odnosno postići će se izvornost ili geografsko podrijetlo navedenih proizvoda.

Planom su predviđena bespovratna sredstva iz EU-fondova. Prema riječima dekana sa Agronomskog fakulteta Grgića budući studenti će se namjenski školovati za buduća zanimanja kroz program samozapošljavanja. Mi u Hercegovini ne možemo biti ravnodušni po ovom pitanju, jer broj oboljelih osoba od karcinoma je zabrinjavajući i pored drugih čimbenika koji utječu na ovu opaku još uvijek neizlječivu bolest, a sigurno da ćemo se morati pozabaviti i sa hranom bilo da se radi iz domaćeg uzgoja ili uvezenom hranom. Agencija za sigurnost hrane BiH povremeno pravi potrebne analize sadržaja toksina u hrani i one su dostupne javnosti.