Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Lješnjak 730x430Lješnjak kao voćarska kultura spada u grupu lupinastog ili orašastog voća koji je u zadnje vrijeme tražen na tržištu i postoji interes za njegovom sadnjom pa tako iako nije idealno podneblje njegovog uzgoja na području Ljubuškog i šire neki voćari su se ipak odlučili za sadnju. Trenutno imamo jedan nasad podignut u jesen 2016.godine na površini od 1 ha sa sortama Istarski dugi i oprašivač Rimski. U listopadu 2018.godine urađena je rezidba ili prorjeđivanje izboja i formiranje grma sa po šest izboja. Lješnjak cvate tijekom zime, odnosno od prosinca do ožujka, no prošle godine već u listopadu uočeni su muški cvjetovi-rese. Sigurno da se to povezuje sa klimatskim promjenama kao i na drugim voćkama kao posljedica sušnog perioda u drugom djelu vegetacije od 15.08. Tek 7.10.2018.godine nakon veće količine kiše zabilježeno je drugo cvjetanje voćaka na šljivi, kruški  i dr. Oplodnju kod lješnjaka ili zametanje plodova odvijati će se u travnju sljedeće 2019. godine. Možda bude i ranije što opet ovisi o vremenskim prilikama. Kažu neki voćari da gdje raste divlji lješnjak tu može uspijeti i pitomi, a koliko je poznato na području Ljubuškog nije primjetan. Najbliži primijećen je u Ružićima - Grudska općina.

Međutim, mi imamo lješnjaka na našem terenu već zadnjih 12 godina, većinom pojedinačna stabla uz okućnicu i donose rod. Limitirajući čimbenici za njegov uzgoj mogu biti ekstremne visoke ljetne temperature koje mogu izazvati palež lista, utjecaj vjetra i dr. Nadamo se da će lješnjak uz osiguravanje potrebnog navodnjavanja u ljetnim mjesecima i na našim terenima donositi rod.

Također sam istog mišljenja kao i jedan agronom koji je ovih dana izjavio da u Ljubuškom zahvaljujući bogatstvu voda, resursa zemljišta i sunčanih sati mogu uspijevati većine voćarskih i povrtlarskih kultura.