Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

c5e0a6584aff8d5bd5caAko usporedimo randmane maslinova ulja u Hercegovini u zadnjih deset godina uočiti ćemo da su u ovoj godini pojedini maslinari imali značajno veće randmane ulja u usporedbi sa proteklim godinama, a oni su se kretali od 12-25% u 2018.godini (randmani od 7-13% u proteklim godinama). Zbog suše koja je bila od 15.08. plod masline nije dobio veličinu, odnosno, plodovi kod većine sorata bili su sitni ali je zato stvoreno ulje zadržalo količinu, pa iz istog razloga imamo i veće randmane za razliku od prijašnjih godina kada smo zbog oborina u rujnu imali krupnije plodove ali i isti nivo stvorenog ulja, no zato i niže randmane ulja.

Treba napomenuti da za razvoj ploda maslina potrebe za vodom su najveće u procesu ili fenofazi okoštavanja ploda masline tj. stvaranja koštice, a to se dešava kalendarski od 15.07.-1.08. , ovisno od godine, a proces stvaranja ili nakupljanja ulja u plodu masline je između 15.08.-8.09. ili narodno rečeno između Velike i Male Gospe. Prema tome, kiša koja padne poslije nakupljanja ulja ili koja padne poslije 8.09. uvjetuje samo povećanje veličine ili težine plodova masline, ali ne povećava sadržaj ulja u plodu masline. Znači, kod randmana od 20% ili za 1 litar ulja potrebno je samo 5 kg plodova maslina itd.

Međutim, ovo ne znači da ne trebamo navodnjavati masline, kako vidimo da ih treba navodnjavati od 15.07.-1.08. Sve tri uljare koje djeluju na području Hercegovine su imale i navedene povećane randmane za razliku od prijašnjih godina, a to uvjetuje da li pojedine uljare u završnoj fazi koriste dekanter ili dodatno filtriranje odnosno smanjenje taloga u ulju. Znači, i ove godine imat ćemo ekstra djevičanskog ulja kao što je to bilo u zadnjih nekoliko godina, samo taj trend trebamo i održavati. Na sastanku koji je nedavno održan maslinari osnivaju udrugu sa ciljem stvaranja brenda maslinova ulja tako da se vidi njegova izvornost, odnosno specifičnost što karakterizira sortnost, područje uzgoja i klimu.