Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

0b99655804e03de173a78dd62fa86f3b headerPistacija je drvenasta kultura koja pripada porodici rujevki-Anacardiaceae. Radi se o listopadnoj kulturi uz iznimku jedne zimzelene vrste. Potječe iz Jugozapadne Azije odakle se raširila po svijetu. Pistacija zadržava grmoliku formu ili formu niskog drveta, a prilagođena je toplijim uvjetima klime te se u našim prostorima uzgaja u primorju. Prema arheološkim nalazima pistacija se uzgajala već prije 9 000 godina što ukazuje na njezin značaj i gospodarsku korist.

MORFOLOGIJA

Pistacija je grmolika voćna vrsta, može narasti i do 10 metara u visinu i imati životni vijek više od 100 godina. U konvencijalnoj se proizvodnji teži za niskim uzgojnim oblicima radi lakše berbe, a najbolji se rod ploda može očekivati u dvadesetoj godini. Kora drveta je sivkasta, listovi su tamnozelene boje, neparno perasti. Mlađe grane su smeđe boje. Na jednoj peteljci se nalazi tri do pet ovalnih listova. Cvjetovi su sitni, smješteni u metličaste cvatove, a cvatnja se odvija tijekom ožujka prije listanja. Korijen je razgranat i može prodrijeti u dubinu do 7 metara. Plod pistacije je koštunica, duga 1 do 2 cm i široka 2cm. Obavijen je kupolom bez boje koja lagano puca tijekom sazrijevanja ploda. U koštunici je smještena jestiva zelenkasta sjemenka.

AGROEKOLOŠKI UVJETI UZGOJA PISTACIJA

Pistacija je biljka toplog podneblja i u našim područjima najbolje rezultate uzgoja postiže u uvjetima mediteranske klime, no ipak nije osjetljiva na niske temperature. Može pretrpjeti velike temperaturne amplitude od -30 c do +42c i uzgajati se od 1200 metara nadmorske visine.

VODA

Radi se o kulturi koja traži osunčane prostore te može izdržati dugu sušu i visoke temperature. Korijen prodire duboko i omogućuje iskorištavanje vode i na velikim dubinama u tlu. Preporučuje se saditi na dobrom dreniranom tlu.

TLO

Budući da razgranati korijen raste duboko, pistacija nema prevelikih zahtjeva prema tlu. Treba imati na umu da se radi o dugoživućoj kulturi kod koje se prerađivanje-premještanje ne preporuča pa je pistaciju potrebno odmah zasaditi na teren na kojoj se planira uzgoj. Pogoduje mu duboka glinovita tla, ali propusna ili drenirana.

SADNJA PISTACIJA

Kako bi se postigle najbolje uzgojne osobine, pistacija se kao ostale voćne vrste preporuča saditi cijepljenjem na podlogu. Sadnju je najbolje obaviti ujesen kako bi se razvio korijen do kretanja vegetacije. Budući da se radi o dvodomnoj vrsti, potrebno je obratiti pažnju da u nasadu imamo muške i ženske sadnice odnosno osigurati muške i ženske cvjetove zbog oprašivanja. Muška i ženska stabla se mogu razlikovati po obliku lista. Muški su listovi tamnozelene boje s duguljastim listićima, a ženski svjetlo zeleni s velikim ovalnim listićima.

BERBA I PRINOS PISTACIJA

Pistacija obično donosi rod u 10 godini, ukoliko je biljka uzgojena iz sjemena-sjemenjak, ili u 5 godini ako je kalemljena na podlogu. Plodovi sazrijevaju od srpnja do kolovoza. Rod se može očekivati svake godine, a biljka obilno rodi svake treće do pete godine. Smatra se da starija stabla mogu dati 50 kilograma ploda s ovojem, odnosno 30 kilograma bez ovoja.

UPORABA PISTACIJA

Sjeme pistacija je izuzetno hranjivo i sadržava 20% proteina, 50% masnih ulja, 20% ugljikohidrata i 2% vlakana. Od minerala sadrži kalij, kalcij, magnezij, željezo, a  znanstveno je dokazan njegov utjecaj na smanjenje rizika od srčanih bolesti.

SORTE

Sorte pistacija su-Ibrahim, Kerman, Owhadi, Peters, Shasti i Wahedi.

PODLOGE

Pistacija se može cijepiti ili kalemiti na sljedećim podlogama:

Tršlja-Pistacija lentiscus-zimzeleni grm, Smrdljika-Pistacija terebintus. Ove podloge ima u Hercegovini  i u Dalmaciji.

Prava tršlja-Pistacija vera, raste u Aziji.

NABAVKA SADNICA

Sadnice pistacija se mogu nabaviti u Zagrebu. Pistacija vera, kalemljena na pistaciju atlantica. Muška biljka,sorta-Greek, a ženska Ejinis-kontinentalna grčka sorta. Cijena sadnice je 200 kuna. Sadnica je u kontejneru težine 10 kg, razmak sadnje 7 x 7m.

 

PayPal Donations

Enter Amount

Radišići Portal

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com