Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

3960045Jedan od mnogobrojnih uzročnika opadanja plodova maslina pored abitskih čimbenika je i štetnik maslinov svrdlaš-Rhynchites cribripennis Desbr. Ovaj štetnik je opisan 1924. i 1962.godine. Brojnost svrdlaša u maslinicima treba pratiti metodom OTRESANJA GRANA, praćenjem prezimljenih štetnika u tlu, kopanjem jama i pregledom tla u maslinicima.

Maslinov svrdlaš je pipa iz porodice Curculionidae,kornjaš sa rilom veličine 7-8mm. Pravi veće štete na sortama sitnih plodova.

 

BIOLOGIJA

 

Napada plod veličine 7-8mm. Ženka ubode plod do koštice te na tom djelu položi po jedno jaje. Jaje je eliptičnog oblika, limunkasto žute boje. Dužina jaja je 0.6mm. a širina 0.4mm (Pollini, 2002.godine).

Pipa se hvata na žutoj ljepljivoj ploči. Ličinka ulazi u košticu gdje se hrani sjemenkom krajem ljeta, pri kraju svog razvojnog stadija, pravi bušotinu i izlazi kroz endokarp, neovisno je li plod na stablu ili je otpao. Ovisno o intezitetu napada i o broju plodova, može se naći između 20 i 30 uboda po jednom plodu, a prije sam mislio da se radi o nekoliko uboda i da ženka uopće ne polaže jaja u plodu. Neovisno o intezitetu napada, u koštici ploda može se razviti samo jedna ličinka. Manji broj ličinki produžava svoj razvoj unutar ploda tijekom zime.

Ličinke koje s plodovima padaju na tlo se kukulje i sljedećeg proljeća ponovno izlaze odrasli kukci. Štete od svrdlaša u Grčkoj se kreću od 30-80%, a u Hrvatskoj do 50%. Zadnju štetu od svrdlaša smo imali 2013. godine. Obično u jednoj godini imamo napad muhe, a druge godine svrdlaša, rijetko da istovremeno imamo u istoj godini jači napad oba štetnika.

U ovoj 2018.godini već imamo napad muhe, ali tek je primjetan svrdlaš. Problem stvara to što se napad jačih štetnika dešava pred berbu kada zbog karence ne možemo obavljati zaštitu, jedino sa sredstvom IMIDAN od 21 dan karence. Ulje je lošije kvalitete od napada svrdlaša.

 

PayPal Donations

Enter Amount

Radišići Portal

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com