Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

zlatna zutica 800x533Bolesti vinove loze uzrokovane fitoplazmama zajedničkim imenom nazivaju se žutice vinove loze. Napominjem da sam o fitoplazmama vinove loze pisao 2016.godine, ali u kratkom sažetku. Međutim, ponukan izvješćima iz Republike Hrvatske tijekom 2017. i 2018.godine preko medija o ovoj opakoj bolesti (neki je zovu moderna filoksera) ipak treba nešto opširnije kazati.

Od 11 županija u Hrvatskoj samo u dvije nije prisutna ova bolest, a radi se o vinogorju u Dalmaciji. U BiH je sporadično prisutna u Srpskoj republici a u Hercegovini nije zvanično potvrđena njena prisutnost, iako je nađena na lokaciji sjeverno od Mostara. Pisac ovog teksta se i sam susreo sa ovom bolesti u svom vinogradu kada je 2013.godine iskrčio 50 čokota vinove loze. U početku je mislio da se možda radi o klorozama- nedostatku željeza ili mangana. Slične simptome te godine imali smo na sorti Širazu u povećanom plantažnom vinogradu u Kravici, ali nije utvrđeno da se radi o žuticama vinove loze.

U Europskim vinogradima najčešće se susreću fitoplazme Flavescence doree-zlatna žutica vinove loze koja je ujedno i najopasnija, Bois noir, te rjeđe Aster yelloow. Sve one potvrđene su i u Hrvatskoj. Simptomi štete koje uzrokuju ove fitoplazme su vrlo slične pa ne možemo vizualno odrediti o kojoj se žutici ili fitoplazmi radi. Zato je nužno provesti laboratorijska ispitivanja. Simptomi se na oboljelom trsu javljaju krajem lipnja, uglavnom je zahvaćen cijeli čokot ali mogu biti zahvaćeni i djelovi lucnja ili reznika. Rubovi listova se počinju uvijati prema naličju tako da list poprima kopljasti izgled ili izgled kišobrana.

Takvi listovi su krti te se usljed stiskanja rukom drobe, dok se zdravi listovi gužvaju. Listovi kod bijelih sorata požute, dok kod crvenih pocrvene, djelovi lista nekrotiziraju i u jesen ostaju duže na trsu u odnosu na zdravi list. Na mladicama se uočavaju skraćeni internodiji kao kod virusnog oboljenja, mladica ne odrvenjava te ostaje zelena i preko zime izmrzava.

Cvatnja i oplodnja su poremećene, grozdovi se osipaju i suše. Ako i dozriju, grožđe je slabije kvalitete a urod je znatno smanjen. Za širenje fitoplazme Flavescence doree, jedne od najopasnijih bolesti vinove loze odgovoran je jedini poznati američki cvrčak. Napominjem da je u zadnjih 200 godina iz Amerike stigla Filoksera, peronospora, pepelnica a evo i cvrčak (američki cvrčak-Scophoideus titanus). Hrani se na rodu Vitis i prenosi zarazu hranjenjem sa zaraženog na zdravi trs. Osim cvrčka fitoplazme se mogu prenijeti i zaraženim sadnim materijalom, što i predstavlja opasnost za hercegovačke vinograde koji nabavljaju sadni materijal iz Srbije u kojoj je prisutna žutica vinove loze.

Za Republiku Hrvatsku je izdana naredba o poduzimanju mjera sprječavanja širenja i suzbijanja zlatne žutice vinove loze, a te mjere su:

-ukloniti i uništiti trsove sa korijenom koji pokazuju siptome zaraze sa potvrđenim laboratorijskim nalazom i bez njega.

-ukloniti i uništiti lozne cjepove s korijenom u godini kada je potvrđena zaraza u matičnjaku štetnim organizmom.

-sanitarni inspektor će narediti krčenje cjelog nasada ukoliko se utvrdi više od 20% zaraženih cjepova.

PayPal Donations

Enter Amount

Radišići Portal

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com