Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

18fa4ad4294af59aeed2e711ca3daae4 de6890f0bea3ac2e6b28ffd226ebff2f cropLuga ili pepelnica  je vrlo opasna bolest vinove loze, a napada i  voćarske kulture kao i povrće te ukrasno grmlje. Podrijetlom je iz SAD-a kao i peronospora ili filoksera koje su stigle u drugoj polovici 19 st. u Europu. U europskim vinogradima u zaštiti vinograda stvara više problema od peronospore jer su za razvoj bolesti dovoljno male količine oborina ili povećana relativna vlaga uz temperaturne uvjete. Napada više vinograde na povišenim položajima gdje je strujanje zraka, jer vjetar raznosi spore i tako se širi na organe vinove loze od lista i grozda. Osjetljive sorte na lugu su naročito žilavka zbog gustine internodija ili koljenaca gdje lisna povišena masa stvara vrlo povoljne uvjete za razvoj ove bolesti odmah poslije oplodnje grozda.

Ako smo još slabije obavili potrebnu defolijaciju ili skidanje lista oko zone grozda ili zakasnili u tretiranju sa sredstvima zaštite onda imamo prisustvo pepenice koju je kasnije teško odstraniti jer u kasnoj fazi dolazi do pucanja bobe i poslije do bolesti truleži ili botritisa. U pojedinim godinama štete mogu biti i do 90%.

Prije nekih 50 i više godina zaštitu od ove bolesti smo provodili isključivo sa elementarnim sumporom, odnosno, obavljali smo 3-4 sumporenja, a kasnije sa močivim sumporom-kosan odnosno thiovit. Prvi sistemik pod imenom bayleton se pojavio 1981.godine, na kasnije sve traženiji tilt. Danas imamo čitav niz sistemika (rubigan, topas, luna, systan, punch, luna itd.).

Zaštitu obavljamo u kombinaciji sa sredstvom protiv peronospore. Kako u početku vegetacije napada ružu (u francuskim vinogradima obično na početku reda imamo zasađenu ružu kako bi vinogradar pratio pojavu pepelnice u svom vinogradu). Vrlo je važno istaći da zaštitu obavljamo prije početka pojave bolesti, odnosno,  prije cvatnje vinove loze, jer kasnije kada dođe do zaraze teško je spriječiti širenje bolesti pa u godinama kada je jaka zaraza vinogradari sapiru grozdove sa kalijevim hipermanganom, a pojedini koriste i ureu ili čarli. Teško je reći koliko je ova mjera učinkovita, no najbolje je da ne dođe do ove primjene i zato treba na vrijeme vršiti zaštitu kao i za druge bolesti.

PayPal Donations

Enter Amount

Najčitanije danas

Radišići Portal

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com