Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

peronospora na grozdu 746x491Što je kuča? Sigurno da mnogi mladi ne bi znali odgovor, a radi se o vrlo opasnoj bolesti vinove loze peronospori ili plamenjači, a ta ista napada list i cvatove vinove loze. U ovom slučaju, riječ je o simptomima bolesti na grozdu koji je napadnut od peronospore pa se grozd savije ili se skuči. Zbog toga je ova bolest dobila ime kuča ili skučeni grozd.

Vinogradari koji ove godine nisu sistematski provodili zaštitu vinove loze mogu uočiti bolest na svojoj vinovoj lozi gdje su štete vidljive i do 80%. Treba napomenuti da smo u ovoj godini imali vrlo ranu vegetaciju nakon tople zime, a da smo primarnu zarazu ove bolesti uočili već 11.05.2018.godine kada inkubacija i fruktifikacija traju od 12-14dana, pa je ovih dana i došlo do bolesti.

Vinogradari koji su na vrijeme proveli zaštitu uz potrebnu pljevidbu uglavnom su uspjeli (bar do sada) spriječiti bolest zvanu peronospora odnosno kuč ili kuča-peronospora grozda.

Postoje izuzetne klimatske godine kada vladaju vrlo povoljni uvjeti za razvoj ove bolesti, pa se prisjećamo 2014. ili davne 1978.godine. Vrlo je važno pratiti stručne upute, te znati da su sredstva ili fungicidi dobri samo ih treba primijeniti u pravo vrijeme. Osim toga, vidljiva je i pepelnica ili luga. Zato ovih dana trebamo primijeniti potrebnu zaštitu i odgovarajuću pljevidbu.

Idi na vrh
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com