Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

bela leptirasta vas1Ovih dana primijećen je jači napad štetnika na poljoprivrednim kulturama. Razlog tome je svakako topla i blaga zima pa je i veći broj štetnika preživio bilo u obliku ličinke, kukuljice ili imaga, te trenutno sušno proljeće. Na vinovoj lozi na pojedinim lokacijama uočen je jači napad cigaraša, a u manjoj mjeri grinja. Protiv grinja koristiti insekticid Demitan i sumporne pripravke, a protiv cigaraša Sevin.

Na trešnji na ranim sortama možemo pronaći opasnu crnu lisnu uš. Suzbijanje je otežano zbog karence., dok su na ostalim voćkama moguće razne gusjenice te spomenute lisne uši.

Na mandarini je uočen štitasti moljac.-Dialeurodes i lisne uši-Aphidiade koje sišu sok i time izazivaju deformaciju lista . Osim toga, izlučuju mednu rosu pa kasnije dolaze gljive čađavice i list poprima crnu boju. Pored zaštite vrlo je važno da kod rezidbe prorijedimo nutarnju krošnju kako bi se dobilo strujanje zraka kroz krošnju, a zaštitu obaviti sa sistemičnim insekticidima ,pr.Boxer 200 SL-Sistemično k-kontaktno probavni insekticid koji ometa prijenos podražaja u živčanom sustavu štetnika uslijed čega prestaje ishrana i štetnik odumire. Djeluje i na lisne minere-Phyllocnistis. Nastaviti zaštitu povrtnih kultura, na kupusnjačama zaštitu od stjenica, buvača i lisnih ušiju kao i od zemljišnih štetnika, sovica-pozemljuša, puževa golaća i dr.

PayPal Donations

Enter Amount

Najčitanije danas

Radišići Portal

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com