Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

00 maslinik goranzajicMijatov maslinik se nalazi na lokaciji zvanoj Stećak u zaseoku Kokot, na granici između Donjih Radišića i Ljubuškog, na nadmorskoj visini otprilike između 140-150 metara te sa nagibom terena od 30-40%, ispod Buturovice. Maslinik ima ukupno 200 stabala različite starosti, od prvih 30 stabala posađenih 1988.godine te kasnije sa sadnjom u 2008., 2009., 2012. te 2015.i 2016.godini. U planu ima zasaditi završnih 30 sadnica u 2017.godini tako da bi maslinik imao ukupno 230 stabala na 0.8ha.

Sklop sadnje je 6 x 5 metara sa preko 50% zastupljenosti sortom Oblica i pratiocima: Levatinka, Maurino, Frontoa, Pedolino, Istarska bjelica, Lastovka, Drobnica, Askolana, Intrada i druge. Ovaj vrijedni 32- godišnji momak pored radova u svom masliniku koje obavlja sam, sa prijateljem već niz godina obavlja uslugu rada sa motornom pilom, motornom kosačicom-trimerom, rad na frezi… Većina poslova koji se tiču poljoprivrede njemu nisu strana.

Koliko su danas od važnosti ovi radovi dok vlada nedostatak radne snage? U Hrvatskoj je iznesen podatak da je prosječna starost radne snage u poljoprivredi 56 godina, a sigurno da je i kod nas slična situacija pošto mladi napuštaju zemlju, a osim toga i ovaj rad nije tako vrednovan da bi bio privlačan. Kako će biti u budućnosti samo to Bog zna, ali već se značajno osjeća nedostatak radne snage, kako u poljoprivredi tako i kod uslužnih djelatnosti, a razlozi su mnogobrojni, no vratimo se Mijatovim maslinama.

Mijat je sam obavljao iskop rupa za sadnju maslina, jer zbog nedostatka financijskih sredstava nije mogao pribaviti bager, a i teren je dosta strm. Održavanje tla oko maslina obavlja sa košenjem trave 2-3 puta trimerom, a u zadnjih 2 godine (što je i razlog ovog teksta) primjenjuje sve potrebne agrotehničke mjere po savjetima agronoma: od rezidbe, zaštite, gnojidbe, a u ovoj 2016.godini i potrebno navodnjavanje. Ove godine očekuje rod od preko 1 tone, i što je zanimljivo čak nose rod i dvogodišnje talijanske sadnice, što se može svakako vidjeti. Iz razgovora sa Mijatom sam doznao da ove godine planira prodati svoj urod od preko 90%, jer jedan manji dio želi ostaviti za sebe, pa svi koji budu zainteresirani za kupnju bilo plodova ili ulja od maslina mogu se obratiti Mijatu na mob. 063-644 -650.

Osim toga, u vrijeme berbe Mijat poziva na roštiljadu u svom masliniku.

Izgleda da za bi ovu 2016.godinu Mijat mogao dobiti jednu od medalja na ocjeni maslinova ulja. Njegov maslinik ima povoljne mikroklimatske, a i zemljišne uvjete uz potrebne agrotehničke mjere.

 

 

 

mr.sc. Branko Rogić / Radišići Port@l

Idi na vrh
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com