Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

160994958Iako sam o tome pisao u ranijem periodu, dobro je da se opet podsjetimo značenja ljetne rezidbe za voćke. Ljetna rezidba voćaka je dopuna zimskoj ili zreloj rezidbi sa ciljem postizanja uravnoteženosti rasta voćaka, a sve sa ciljem postizanja stabilnih prinosa kao i prikladnog razvoja voćaka. Kod nas se uopće ne obavlja ljetna (ili zelena) rezidba iz razloga što pojedini voćari nisu upoznati sa prednošću zelene rezidbe. Ona se obavlja uglavnom u intenzivnim plantažnim nasadima, više strojno a manje ručno.

 

Zašto obavljati zelenu rezidbu?

 

Glavni razlog obavljanja zelene rezidbe je taj da voćki stvorimo bolje uvjete za diferenciranje rodnih pupova za sljedeću sezonu, a ona se odvija početkom ili sredinom srpnja kao i vinova loza, za razliku od maslina gdje se razvrstavanje pupova odvija u ožujku i travnju prije cvatnje maslina. Znači, ljetnom rezidbom stvaramo bolje uvjete za osvjetljenje rodnih grana u kojima se odvija navedena diferencijacija pupova. Ljetnu rezidbu uglavnom izvodimo na bujnim ili prebujnim voćkama. Ona se izvodi u tri navrata:

  1. početkom svibnja, kada vršimo uklanjanje vodopija, prorjeđivanje ljetorasta ili pinciranje istih sa svrhom zaustavljanja porasta.
  2. sredinom lipnja, također uklanjanje vodopija ako ih nismo uklonili ranije, te vršikanje mladica sa ciljem postizanja prijevremenih ljetorasta ili zaperaka kao osnova za rod u sljedećoj sezoni, skidanje suvišnih listova te prorjeđivanje plodova
  3. u srpnju poslije berbe kod bresaka ili nektarina te kod jabuka i kruške, uklanjanje vodopija i prorjeđivanje suvišnih ljetorasta.

Na slabo bujnim voćkama ljetnu ili zelenu rezidbu ne obavljamo.

 

 

mr.sc. Branko Rogić / Radišići Port@l

 

Idi na vrh
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com