Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

e59d4dda9230a4124b3382781a553512 e4d0b6ae49392ec7c5327f9200525e73 cropOvih dana putem medija moglo se vidjeti kako pojedini voćari u Hrvatskoj pristupaju krčenju nasada višanja, marelice ili drugog koštićavog voća. Uzrokom propadanja stabala voća smatra se bakterija Pseudomonas sp., koja se pojavljuje u zadnjih tri godine a čemu su pogodovali ekstremni vremenski uvjeti (u 2014. kišno i vlažno vrijeme, u 2015. ekstremna suša i visoke temperature te u 2016.godini proljetni mraz) .

Kod nas se može uočiti kako pojedina stabla marelice ili šljive propadaju, pa se u prvi mah mislilo da je uzrok žilogriz, međutim, nakon otkopavanja nisu pronađena vidljiva oštećenja na korjenovom sustavu pa se može pretpostaviti da se radi o navedenoj bakteriji, no tu tvrdnju bi trebali i ispitati. Također smo pisali o urodu oraha u zadnjih nekoliko godina koji je podbacio, pa se u vezu dovodi i jedna druga bakterija kojoj su pogodovali ekstremni klimatski uvjeti.

Da zaključimo, propadanje voćaka se dovodi u vezu sa klimatskim promjenama, a one su iz godine u godinu sve izraženije, pa je na struci permanentni zadatak prilagodbe voćarstva u ovakvim klimatskim promjenama, što možda zahtjeva i uvođenje novih vrsta i sorti voća kao i mjenjanje agrotehnike.

 

 

 

mr.sc. Branko Rogić / Radišići Port@l

 

Idi na vrh
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com